2. EL ARAÇ ALIM SATIMI MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARINDA BAŞARILI OLANLAR BELGELERİNİ ALDI
355 Kişi tarafından okundu 11/12/2018

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)  iştiraki MEYBEM A.Ş. işbirliğinde düzenlenen, Motorlu Kara Taşıtı Alım Satım Mesleki Yeterlilik sınavlarında başarılı olan 40 kişi belgelerini törenle aldı.

FTSO Hizmet Binası’nda düzenlenen törene Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, FTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ramazan Dim, Emre Başaran ve sektör temsilcileri katıldı. Törenin açış konuşmasını yapan FTSO Başkanı Osman Çıralı, Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazananları tebrik ederek, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun sektörlere standart getiren ve işini belirlenen standartlara göre yapan işyerlerini ve çalışanlarını koruyan bir uygulama olduğunu söyledi. Her işin ehli tarafından yapılmasının önemini vurgulayan Çıralı, 13 Ağustos 2018 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle ikinci el araç alım-satımı yapan gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendileri, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az biri, şubelerde ise şube müdürü ve satış personeli için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak şöyle devam etti:

“Yönetmeliğe göre 2. El motorlu araç alım satım faaliyetleri sadece Yetki Belgesi olan firmalar tarafından yapılabilecek. Yine Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar da sektörde çalışamayacak. Bu kapsamda Oda olarak biz de TOBB MEYBEM işbirliğiyle, sektörün ihtiyacını gidermek üzere, üyemiz olan galeri, showroom sahipleri ve çalışanları ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanlar için "Mesleki Yeterlilik Belgesi" verilmesi hizmeti başlattık. Eylül ve Kasım aylarında olmak üzere 2 kez Motorlu Taşıt Alım Satım Sınavları düzenledik. Sınavlara toplamda 133 kişi başvurdu. İlk sınavda 40 kişi başarılı oldu ve Motorlu Taşıt Alım Satım Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandı.  Belge almaya hak kazanan sizler, Fethiye’de sektörünüzde Mesleki Yeterlilik Belgesi alan ilk kişilersiniz. Ve bir adım öndesiniz.”

Osman Çıralı, işletme sahipleri için bundan sonraki aşamanın Muğla Ticaret İl Müdürlüğü’nden alınacak Yetki Belgesi olduğunu kaydetti. Çıralı Kasım ayında yapılan ikinci sınavın sonuçlarının ise Aralık sonunda belli olacağını ifade etti.

FTSO Başkanı Çıralı, konuşmasının ardından sınavlarda başarılı adaylara Mesleki Yeterlilik Belgeleri’ni takdim etti.

BELGESİ OLMAYAN NOTERDEN BİLE İŞLEM YAPAMAYACAK

Törende konuşan Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş da sektörde faaliyet gösterenlerin en geç Ağustos 2019 tarihine kadar Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerektiğine dikkat çekerek, bu tarihten sonra belgesi olmayanların noterden bile araç alım satımı yapamayacağını vurguladı. Yeni sistemle meslek standartlarının netleştiğini ifade eden Mehmet Demirtaş, böylece sektördeki kayıt dışılığın da önüne geçileceği söyledi. Demirtaş, sektörde faaliyet gösteren şirketler için zorunlu olan Yetki Belgesi için gerekli fiziki koşulların özellikle Muğla’da faaliyet gösteren şirketler için çok ağır olduğu yönündeki şikayetleri Bakanlığa ilettiklerini belirterek, konuyla ilgili önümüzdeki günlerde bir düzenleme yapılabileceğini açıkladı.

Ticaret İl Müdürlüğü yetkilisi Eşref Çelik ise katılımcılara Yetki Belgesi için başvuru yapılacak sistem olan ‘İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sistemi’ (IETTS) hakkında bilgi verdi.