İLETİŞİM YOLUYLA DOLANDIRICILIK

İLETİŞİM YOLUYLA DOLANDIRICILIK
141 Kişi tarafından okundu 10/06/2019

Ülkemiz genelinde suç türlerinin gelişen teknoloji ile birlikte değişim göstermekte, dolandırıcılık suçunun da bu süreçte değişim gösteren bir suç türü olduğu göz önünde bulundurulduğunda, her geçen gün yeni bir yöntemle vatandaşlarımızı kandırmanın yollarını arayan dolandırıcılara karşı bilinçlendirme ihtiyacı hasıl olmuştur.

İletişim yolu ile dolandırıcılık suçunu işleyen kişiler telefon ile aramış oldukları kişilere kendilerini özellikle polis, savcı, banka görevlisi, sigorta yetkilisi gibi sıfatlar ile tanıtarak;

“Adınız FETÖ/PDY terör örgütü soruşturmalarına karıştı, darbe mensupları ve terör örgütü üyeleri tarafından adınıza hat çıkarıldı, darbe listesinde adınız var, terör örgütü/suç şebekesi tarafından hesabının boşaltılacağı, telefon hattının kullanıldığı, bir olayda suçlu olarak isminin geçtiği yada şüphelilerin tespiti ve yakalanması amacıyla soruşturma başlatıldığı, gizli bir operasyon yürütüldüğü, deşifre edilmesi durumunda gözaltına alınacağı” gibi hayali senaryolarla tehdit,korku ve panik hali oluşturup kazanç sağlamaktadırlar.

Vatandaşların mağdur olmaması için;

• Kurumsal kimliğinden ve güvenliğinden emin olunmayan telefon görüşmelerinde kimlik numarası, adres bilgisi, banka hesabı ve kredi kartı bilgilerinin kesinlikle paylaşılmaması,
  • Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kurum personelinin hiçbir şekilde elden ziynet  eşyası, para teslimi veya havale/EFT yapılmasını talep etmeyeceğinin bilinmesi,
  • Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine veya benzeri senaryolara itibar edilmemesi,
  • Böyle bir durumda karşılaşılması halinde hemen 155 POLİS İMDAT hattının aranması yada en yakın Emniyet Birimine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Önemle duyurulur.