KAYA İNCİRİ DE COĞRAFİ İŞARET İLE MARKALAŞACAK

KAYA İNCİRİ DE COĞRAFİ İŞARET İLE MARKALAŞACAK
106 Kişi tarafından okundu 26/08/2019

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası bölgenin önemli tarımsal değerlerinden olan ‘Kaya İnciri’nin Coğrafi İşaret tescili için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Çalışmalar kapsamında 21 Ağustos 2019 tarihinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şen Kaya Köy’de teknik incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Fatih Şen ‘Kaya İnciri’nin çok özel bir ürün olduğunu, yurtdışından bu tip siyah incire olan talebin daha yüksek olduğunu belirtti.

İnceleme gezisine ayrıca Fethiye Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Mühendisi Gökçen Sertkaya Güven ile Destek Patent Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Zemin katılırken, Kaya Köy Mahallesi Muhtarı Mehmet Ekiz ile Karakeçiler Mahallesi Muhtarı Ahmet Aybek ‘Kaya İnciri’nin özellikleri ve durumu hakkında bilgi verdi.

Kaya Köy’de yapılan inceleme gezisinde ‘Kaya İnciri’ üreticileri ile görüşülerek ürünün üretim yöntemleri hakkında bilgi edinildi. İncir bahçelerinden yaş, buruk ve kuru olmak üzere incir örnekleri alındı; ayrıca toprak analizi için de numuneler temin edildi. Alınan örnekler ile ürünün analizlerinin ardından teknik rapor hazırlanacak ‘Kaya İnciri’nin ayırt edici özellikleri bilimsel olarak ortaya koyacak.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ‘Kaya İnciri’ coğrafi işaret çalışmaları ile ilgili şunları söyledi:

"Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak yöreye özgü ürünlerin markalaşarak ön plana çıkartılmasını oldukça önemsiyoruz. Bu kapsamda Seydiler Kilimi ve Fethiye Tahinin’nin yanı sıra Kaya Köy’ün ünlü ‘Kaya İnciri’nin coğrafi işaret tescili için çalışmalarımız devam ediyor. tarihsel geçmişi de olan bu ürünü tescillenmesini sağlayacağız. Ürünün bilimsel çalışmalarının raporlanmasının ardından Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurumuzu ileteceğiz. Yöreye özgü tarımsal ürünlerimizi ön plana çıkarmak, gastronomi turizmini geliştirmek, markalaşma sonucu ürünlerin değerini artırarak bölgesel kalkınmayı artırmayı hedefliyoruz. Yine ürünlerin coğrafi işaret alması ürün kalite standartlarının korunmasını ve karakteristik özelliklerini kaybetmemesini sağlıyor. Aynı zamanda ürün yöre halkı tarafından sahiplenilerek üretimin arttırılmasını ve teşvik edilmesini sağlıyor."