PLASTİK POŞET UYGULAMALARI HK.

PLASTİK POŞET UYGULAMALARI HK.
28 Kişi tarafından okundu 11/09/2019

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 27.08.2019 tarih ve 8632 sayılı  yazı ile, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 05.07.2019 tarih ve 157093 sayılı yazısına atıfla; 2872 sayılı Çevre Kanununun “Poşet ücreti” başlıklı Ek 13 üncü maddesinde (29.11.2018-7153/8 md.) “Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilir. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Bakanlıkça oluşturulacak komisyon aracılığı ile belirlenir ve her yıl için güncellenir. Bu maddedeki düzenlemelere ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.” hükmünün yer aldığı, ve bu hükme istinaden “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”ın yürürlüğe girdiği hatırlatılmıştır.

Bu kapsamda; satış noktaları tarafından satılan plastik poşetlere ilişkin beyanların verilmesi ve geri kazanım katılım paylarının ödenmesi için tahakkuk eden miktarların ödenme sürelerinin 2872 sayılı Çevre Kanununca belirlenmiş olduğu, söz konusu beyanname ve ödeme işlemlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütüldüğü belirtilmiştir.

Bildirim ve beyan yükümlülüğünü zamanında ve/veya tam olarak yerine getirmediği tespit edilenlere 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (g) bendi, geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere (z) bendi, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına ise (bb) bendi kapsamında idari para cezalarının verilmekte olduğu, yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunanlar hakkında ise adli süreç başlatıldığı bildirilmiştir.

2872 sayılı Çevre Kanununun yukarıda bahsi geçen idari yaptırımları ile karşılaşılmamasını teminen ilgili üyelerimize önemle duyurulur.