TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİNDE DÜZENLEME

476 Kişi tarafından okundu 18/12/2019

Değerli Üyemiz,

26.01.2017 tarih ve 29960 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğiyle öncelikle Yönetmeliğin kapsamı toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye sunulacak gıdaları ve mesafeli satış dahil olmak üzere gıda satış yerlerinin sorumluluklarını da kapsayacak şekilde genişletildiği yine aynı düzenleme ile toplu tüketim yerlerinde menü, yazı tahtası vb. aracılığıyla, gıdanın adı ve alerjen madde bilgisi ile alkol ve domuz kaynaklı bileşen kullanımına ilişkin bilgilerin son tüketiciye sunulması zorunlu hale gelmiştir.

Anılan yönetmeliğin “Uyum Zorunluluğu” başlıklı Geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında “bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri 31.12.2019 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır. 31.12.2019 tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasa bulunabilir.” Ve ikinci fıkrasında “bu maddenin birinci fıkrası hükümlerine istisna olarak, bu Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine uygun olmayan 31.12.2015 tarihinden önce tescil başvurusu yapılmış veya tesillenmiş ticari marka veya marka bulunduran gıdalar, 31.12.2019 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır. 31.12.2019 tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilir.” Hükümleri yer almaktadır.

Konu hakkında bilgilerinizi ve mağduriyetlerin yaşanmaması için gerekli düzenlenmelerin yapılması büyük önem arz etmektedir.

ÖNEMLİ HATIRLATMA

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde yapılan değişiklerle ilgili İlçe Tarım Müdürlüğü’nce 18 Aralık 2019 Çarşamba günü saat 14.00’de Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı salonunda bilgilendirme toplantısına düzenlenecktir.