İHRACATTA DİJİTAL GÜMRÜK UYGULAMASI

İHRACATTA DİJİTAL GÜMRÜK UYGULAMASI
554 Kişi tarafından okundu 31/12/2019

İhracatçı üyelerimizin dikkatine,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen 26.12.2019 tarih ve 12822 sayılı yazıda, Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen, İhracatta Dijital Gümrük Uygulaması kapsamında ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin kâğıt ortamında basımı, ibrazı, yükümlüye verilmesi ve saklanması uygulamasına son verildiği, ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin beyan sahibi tarafından elektronik imza ile imzalanmakta olduğu, bu beyannameye ilişkin gümrük idareleri tarafından gerçekleştirilen tüm işlemlerin elektronik imza ile yapılıp, anılan beyannamenin ihracatçı ile elektronik ortamda paylaşıldığı bildirilmiştir.

Yazıda devamla, ihracatın gerçekleştirildiği ülke tarafından ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin tasdikli örneğinin talep edildiği durumlarda, ihracatçılarca ilgili beyannamenin ibraz edilebilmesi ve ibraz edilen beyannamenin doğrulamasının yapılabilmesi teminen, gümrük işlemleri tamamlanan gümrük beyannamesine karekod atandığı belirtilerek, GET-APP uygulaması üzerinden “e-imzalıdır” ibareli olarak beyannamesinin çıktısının alınması ve beyanname çıktısında yer alan karekodun cep telefonu vb.  mobil araçlarla okutulması suretiyle yönlendirilen Ticaret Bakanlığı e-TCGB doğrulama ekranında beyannamenin doğrulamasının yapıldığının sağlandığı belirtilmiştir.

Önemle duyurulur.