BAŞKAN ÇIRALI, TOBB EKONOMİ BULUŞMASINA KATILDI

BAŞKAN ÇIRALI, TOBB EKONOMİ BULUŞMASINA KATILDI
96 Kişi tarafından okundu 20/05/2020

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımı, TOBB'a bağlı 365 oda ve borsa başkanı ile 61 sektör meclis başkanının iştirakleri ile video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen TOBB Ekonomi Buluşması’na katıldı. Toplantıda oda ve borsalardan gelen mücbir sebep kapsamının genişletilmesi, kira destek mekanizmasının sağlanması, geçici verginin 1. taksitinin 2. taksit ile birleştirilmesi, kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması gibi talep ve öneriler görüşüldü.

Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda video konferans yöntemiyle yapılan TOBB Ekonomi Buluşması’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomide hayata geçirilen tedbirler ve destekler sayesinde normalleşmenin konuşulmaya başlandığını belirterek, "Ekonomiyi harekete geçirmeye ve çarkları yeniden döndürmeye hazırız." dedi.​  TOBB olarak ilk günden itibaren kenetlendiklerini, sorunların tespiti ve çözülmesi için gereken katkıyı verdiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Oda ve Borsalar aracılığıyla Anadolu’dan aldıkları bilgileri hızlı şekilde hükümete ilettiklerini ifade etti.

Bu süreçte bankacılık sistemini harekete geçiren kredi paketlerinin devreye sokulduğunu, Kredi Garanti Fonu'nun kefalet kapasitesini ikiye katlandığını, vergi-SGK ertelemeleri, kısa çalışma ödeneğiyle işletmelerin önemli bir yükten kurtarıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, dinamik bir sürecin başarıyla yönetildiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin belirlediği hedeflere ulaşma noktasında 3 aylık mola şeklinde gördükleri bu sürecin sonunda olunduğunu belirterek, "Bu süreçte ihtiyaç duyulan tedbir ve desteklerle ilgili olarak oda-borsa ve sektör meclisi arkadaşlarım çok güzel bir çalışma hazırladılar. Kamu ve özel sektör eş güdümü sayesinde zorlukların aşılabildiğini gösterdiniz. "

Bakan Albayrak: Bundan sonraki dönem 'yeni normal'

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel ekonomiye ağır bir darbe vuran Covid-19 salgının etkisinin gün geçtikçe azaldığına dikkati çeken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da "Tarihi fırsatlara şahit olduğumuz, her alanda daha etkin bir şekilde üretmenin gündemde olacağı bir sürece giriyoruz. Bu üretim kapasitemizi iyi değerlendirirsek, ekonomide yepyeni ve kalıcı bir hikaye yazacağımız bir dönem olacak." diye konuştu. Albayrak, özellikle Covid-19 sonrası döneme en iyi şekilde hazırlanmak için yoğun bir mesai harcadıklarını söyledi.

Bakan Albayrak, bu dönemde esnafa, sanayiciye, KOBİ'lere likidite ihtiyaçları için gerekli tüm destekleri seferber ettiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Normalleşme sürecinde, bundan sonraki dönemin 'yeni normal' olduğunu göz önünde bulundurarak hızla adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Ekonominin yeni normale hızla adapte olacağını düşünüyorum. Küresel sistemde tedarik zincirlerinin gözden geçirilmesi, üretim alanlarında alternatiflerin oluşturulması, sağlık altyapısının yatırımlardan turizme her alanda öncelik haline gelmesi ile oluşacak. İşte bu dönemde güçlü üretim altyapısı, genç ve eğitimli insan kaynağı, küresel değişimlere hızlı adapte olan iş dünyası ve gelişmiş sanayisi ile Türkiye dünyada yıldızı daha da parlayan ülke olacak."

Oda ve borsaların ortak talepleri iletildi

TOBB’un 7 bölge ve sektör temsilcilerinin aldığı toplantıda, oda ve borsaların, mücbir sebep kapsamının genişletilmesi, kamudan kesinleşen alacakların ödenmesi, KDV alacağı kadar koşulsuz KGF kefaleti sağlanması, kira destek mekanizması, geçici verginin 1. taksitinin 2. taksit ile birleştirilmesi, Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı kapsamından çıkarılması, kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması, normalleşme döneminde esnek çalışmanın kolaylaştırılması, TOBB Nefes Kredisi’ne kamu bankalarının da dahil edilmesi başlıkları altındaki ortak beklenti ve talepleri görüşüldü.