“MALATYA KAYISISI” İSMİNİN KULLANILMASI HAKKINDA

“MALATYA KAYISISI” İSMİNİN KULLANILMASI HAKKINDA
100 Kişi tarafından okundu 24/07/2020

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınan yazıda; Malatya Kayısısı’nın coğrafi işaret tescili için, 31.07.2000 yılında Türk Patent Kurumu’na müracaat edildiği ve C2000/003 sıra no ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası adına tescilinin sağlandığı belirtilmiştir.

Sınırları ve spesifik özellikleri belirlenerek tescili yapılan ürünün daha sonra Avrupa Birliği Tescili (Malatya Kayısısı) ibaresi ile Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 07.07.2017 tarihinde resmi bülteninde yayınlanarak 2017/1220 Türkiye’den ikinci tarım ürünü olarak (menşe) tescilinin sağlandığı ifade edilmiştir.

Yazıda ayrıca, “Malatya Kayısısı”nın coğrafi sınır ve ürün kalitesi bakımından diğer kayısılara göre farklı olduğu; başka yörelerde yetişen kayısıların tescili yapılan “Malatya Kayısısı” ismi ile satışının önlenmesinin önemi belirtilerek bu isim ile gönderimde bulunan/bulunacak olan firmaların Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından konfirme edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Tüm bu bilgilerin ışığında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, sınai mülkiyet hakkı sahibi olduğu “Malatya Kayısısı” ürününün hak ettiği değeri bulması, üreticinin ve ürünü pazara sunan tüccarın haklarının korunması adına ilgili kanun maddeleri uyarınca mahkeme yolunun açık olduğu ve gerekli cezai müeyyidelerin uygulanması için her türlü girişimde bulunulacağı ifade edilmektedir.

İlgili üyelerimize duyurulur.