YENİDEN/TEKRAR KULLANILABİLİR AMBALAJLAR İÇİN DEPOZİTO SİSTEMİ UYGULAMALARI

Ek Dosyalar
Yeniden-Tekrar Kullanılabilir Ambalajlar İçin Depozito Sistemi
Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Değişikliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 21.07.2020 tarih ve 34221550-045.99-6327 sayılı yazı ile, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, 29/06/2020 tarihinde, Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda değişiklik yapıldığı bildirilmiştir.

Yayınlanan depozito uygulama sistemi uygulamalarına ilişkin Usul ve Esaslar ile depozito uygulaması kapsamında olan ambalajlar için GEKAP beyanı verilecek ancak GEKAP ödemesi yapılmayacaktır.

Yeniden kullanılabilir ambalajlarla tüketici ve/veya kullanıcılara iletilen eşya ve/veya malzemelerin tüketimleri/kullanımları sonrasında oluşan ambalajların yeniden/tekrar kullanımlarının sağlanması amacıyla iade alınmasına yönelik olarak Bakanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda depozito yönetim sisteminin kurularak Bakanlıktan onay alınması durumunda; depozito uygulaması dahilinde geri toplanmak üzere piyasaya arz edilen ambalajlar için GEKAP beyanı verilecek ancak GEKAP ödenmesi yapılmayacaktır. Depozito uygulaması dahilinde piyasaya sürülen ancak geri toplanamayan miktarlar için ise geri kazanım katılım payı ödenecektir.

Konuya ilişkin bir örnek aşağıda yer almaktadır:

Örnek: (X) tüzel kişisi tarafından yeniden kullanılabilir ambalaj kullanılarak piyasaya bir ürün arz edilmektedir. (X) tüzel kişisi tarafından Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar kapsamında hazırlanan depozito uygulama planı Bakanlığa sunulmuş ve Bakanlıkça onaylanarak depozito planı için bilgi sistemi üzerinden (..../....) kod numarası tahsis edilmiştir. Bu durumda; (X) tüzel kişisi piyasaya arz ettiği yeniden kullanılabilir ambalajlara yönelik olarak geri kazanım katılım beyanına piyasaya sürdüğü yeniden kullanılabilir ambalaj miktarı bilgisini ve Bakanlıkça verilen depozito plan kod numarasını girecek olup yeniden kullanılabilir ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsili söz konusu olmayacaktır. (X) tüzel kişisi tarafından depozito uygulama planı kapsamında piyasaya sürülen ancak geri toplanamayan miktarlar, Bakanlık bilgi sistemi üzerinden kontrol edilecek ve yılsonu itibari ile geri toplanamayan ambalaj miktarları, takip eden geri kazanım katılım beyanı döneminde beyan edilerek geri kazanım katılım payı ödenecektir.

29 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar ve Yeniden/Tekrar Kullanılabilir Ambalajlar İçin Depozito Sistemi Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar ekte yer almaktadır.

İlgili üyelerimize duyurulur.