FETHİYE VE SEYDİKEMER’DE İNCİR AĞAÇLARINA KİMLİK KARTI VERİLECEK

FETHİYE VE SEYDİKEMER’DE İNCİR AĞAÇLARINA KİMLİK KARTI VERİLECEK
117 Kişi tarafından okundu 04/09/2020

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) işbirliğinde Aydın İncir Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen ‘Muğla Bölgesinde İncir Seleksiyonu’ projesi Fethiye ve Seydikemer’de yapılan saha çalışmaları ve bilimsel analizlerle devam ediyor. Proje kapsamında kuruma özelliğiyle iç ve dış pazarda rağbet görecek incir türleri belirlenecek ve üretiminin yaygınlaştırılması hedeflenen ağaçlara kimlik kartı verilecek.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), geçen yıl Türk Marka ve Patent Kurumu’na Kaya İnciri’ne Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verilmesi için başvuru yaptı. Başvurunun ardından harekete geçen Aydın İncir Araştırma Enstitüsü, Muğla’daki incir çeşitlerinin bilimsel araştırmaya tabi tutulması için ‘Muğla Bölgesinde İncir Seleksiyonu’ projesini hazırladı. Projenin Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nden (TAGEM) onay almasının ardından geçen 20- 22 Temmuz tarihleri arasında ilk saha çalışmaları yapıldı. Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Islah ve Genetik Bölümü’nden proje lideri Dr. Arzu Ayar, Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Berrin Şahin, Bitki Sağlığı Bölümü’nden Dr. Özlem Doğan ve Yetiştirme Tekniği Bölümü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Demet Mutlu, Fethiye ve Seydikemer’in kırsal mahallerinde incir araştırması yaparak ağaçları işaretledi. Bölgemizde yetişen ve ‘Kaya İnciri’ olarak bilinen kayısı kara incirinin, siyah ve kuruyabilir olma özelliğiyle iç ve dış pazarda rağbet görebilecek kapasite ve özelliklere sahip olduğunun belirlenmesinin ardından projenin ikinci aşamasına geçildi.

İNCİRLERİN KİMLİK KARTI ÇIKARTILACAK

Projenin ikinci ayağı 31 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Saha çalışmalarına enstitüden yetkililerin yarı sıra Fethiye ve Seydikemer İlçe Tarım ve Orman müdürlüklerinden yetkililer de katıldı. İncelemeler kapsamında daha önce tespit edilen ağaçlardan yaş ve kuru incir ile yaprak örnekleri toplandı. Toplanan örnekler FTSO binasında meyve pomolojik analizi ile yaprak morfolojik ölçümlere tabi tutuldu. Çalışmalar ile meyvelerin ağırlığı, rengi, damarlılık özellikleri, suda çözünür kuru madde miktarlarının yanı sıra duyusal tad ve yaprak gibi özellikleri tespit edildi. Tespitler kapsamında bölgemizde bulunan incir ağaçlarına kimlik kartı çıkartılacak. Analizler sonrası saptanan üstün özellikli incir tiplerinden ‘çelik’ alınarak çoğaltma işlemlerine başlanacak. Ayrıca Muğla ve Fethiye civarında incir seleksiyonu konusunda yapılan bu ilk çalışma ulusal ve uluslararası araştırmalara kaynak teşkil edecek.

COĞRAFİ İŞARET TESCİL ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Konuya ilişkin bilgi veren Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı FTSO’nun bölgenin tarımsal ve kültürel ürünlerinin markalaşmasına büyük önem verdiğini kaydetti. Türk Patent ve Marka Kurumu’na ‘Fethiye Kaya İnciri’ için coğrafi işaret başvurusunun yıl içinde yapıldığını anlatan Başkan Çıralı, “Coğrafi işaretin tescili ile ‘Fethiye Kaya İnciri’ markasının yaygınlaşması, ulusal ve uluslararası alanda talebin artmasını ve üretiminin yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Aydın İncir Araştırma Enstitüsü ile incir konusunda işbirliği halindeyiz.  ‘Muğla İlinde İncir Seleksiyon Projesi’ bölgenin incir potansiyelini ortaya koyacak, bu önemli değer daha çok tanınacak.” dedi.