VERGİ MÜKELLEFLERİ İÇİN MÜCBİR SEBEP

148 Kişi tarafından okundu 03/02/2021

Ek Dosyalar
Konuyla ilgili TOBB`un yazısı

Covid-19 küresel salgını tedbirleri kapsamında kapatılan işyerleri için ikinci kez mücbir sebep kararı alındı. Faaliyetlerine ara verilen sinema, kahvehane, internet kafe, halı saha, hamam faaliyetinde bulunan mükellefler 1 Aralık 2020 itibarıyla mücbir sebep kapsamında gelir vergisi, stopaj ve KDV beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri ertelendi. Söz konusu işletmeler mücbir sebep kalktıktan 26 gün sonra vergi beyannamesi vermeye başlayacak.

Resmi Gazete’de 25 Ocak 2021 tarihinde yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 524 sayılı Vergi Usul Kanunu genel tebliğine göre, mücbir sebep kapsamına, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle faaliyetlerine ara verilen veya faaliyetleri durdurulan işyerleri giriyor. Bu işyerleri 1 Aralık 2020’den itibaren faaliyete tekrar başlayana kadar KDV, muhtasar, Form Ba-Bs, e-defter beyannamelerini vermeyecekler, tahakkuk eden vergileri de ödemeyecekler.

Covid-19 ile ilgili 2020 yılı nisan ayında ilan edilen ilk mücbir sebepte, faaliyetleri durdurulanların yanı sıra pandemi sebebiyle işleri etkilenen birçok işyeri kapsamda yer alırken, bu kez kapsam daraltıldı.

İkinci mücbir sebep kapsamına, faaliyetleri tamamen durdurulan işyerleri girecek. İçişleri Bakanlığı, 18 Kasım’da yayınladığı genelge ile sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe, elektronik oyun salonu, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetlerini durdurmuştu.

Ana faaliyet alanı itibarıyla İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine tamamen ara verilmesine/faaliyetlerinin tamamen durdurulmasına karar verilen iş yerlerinin olduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflerin 1 Aralık 2020 ila alınan karar kapsamında faaliyetlerine tekrar başlamaları uygun görülen tarih aralığında mücbir sebep halinde olduğunun kabul edilmesi uygun bulundu.

Söz konusu ana faaliyet alanlarının tespitinde, vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu dikkate alınacak.

Üyelerimize önemle duyurulur.